lauantai 9. kesäkuuta 2012

Riksgränsen -

Riksgränsen - Maailman pohjoisin hiihtokeskus

Lumi. Lumi. Lumi

Se kertoo ainakin minulle miksi kevät toisen jälkeen tulee suunnattua laskemaan Riksgränseniin. Poikkeuksetta kuuden reissun aikana on satanut reilusti lunta. Pääosin kevyttä puuterilunta. Tämän keväisellä reissulla ikävä kyllä enemmänkin raskasta "nollakelilunta".

Riksu ei tosiaankaan kilpaile esim. Levin, Ylläksen tai Åren kanssa hissien, rinteiden tai discojen määrällä. Riksgränsenistä ei löyty uusimpia tuolihissejä kuomuilla tai uuden aikaisia gondolihissejä. Toisaalta en ole koskaan joutunut Riksränsenissä jonottamaan hissiin. Ehkä samaan aikaan on muutamia ihmisiä menossa tuolihissiin, mutta ei jonoja.

Mutta lumen määrällä ja laadulla se voittaa, ainakin omien kokemuksieni mukaan, niin Suomen kuin Ruotsin keskukset. Ehkä lähistön Abisko ja Narvik samalla viivalla. Lisäksi Riksgränsenin tunturiprofiili on erinomainen offarihommiin.

Jotain paikan offpisteistä kertoo tänäkin vuonna Rikgsränsenissä järjestetty Scandinavian Big Mountain Championship - kisa. Useampana vuonna peräkkäin järjestetty vapaalaskukisa kerää laajan osanottaja joukon Ruotsin / Norjan rajalle etsimään parasta laskulinjaa.

Linkki SBMC2012

Lisämausteena itse keskukselle on hyvät lähistön skinnauspaikat sekä Nordalsfjället, jonka huipulle vie lumiportaat 20 minuutin haikkauksella. Nordalsfjälletin huipulta alas on sitten laaja valikoima eritasoista / eri jyrkkyyksistä laskulinjaa. Täällä on tullut laskettua monta ikimuistoista laskua.

Lisäksi itse keskuksessa on erillainen ilmapiiri verrattuna suurimpaan osaan muista hiihtokeskuksista. Lähes kaikki ovat tulleet nimenomaan laskemaan, ja laskemaan offaria. Poikkeuksetta alle 120 mm leveä suksi on täällä kapea. Kuten kerran kaverin kanssa todettiin "ettei Riksussa ole läskiä muualla kuin suksissa" [ehkä olisi pitänyt lisätä ja meissä].


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti